Sağlık ve kozmetik açısından rahatsızlık veren eksik dişler, günümüzde kolaylıkla tedavi edilebiliyor. Yaşanan diş kaybı ya da diş kırığı sonrasında hastaların hayatı olumsuz yönde etkilenmektedir. Bu durum en çok kozmetik açıdan rahatsız bir görüntü ile hastaları rahatsız edip, dişlerini ön plana çıkarma konusunda güvensizlik yaşamalarına sebep oluyor. Günümüz teknolojisi ile hastalar etkileyici gülüşlerine kavuşmaktadır.
İmplant, diş kaybının yaşanmasının ardından eksik dişlerin tedavisinde kullanılan yöntemdir. İmplant tedavisi çene kemiğinin içine yerleştirilen ve titanyumdan yapılan vidalar ile gerçekleştirilir. Vidaların üzerine ise diş protezi yerleştirilir. Bu yöntem, hastalara doğal bir görünüm sunar. Diş kaybındaki diğer tedavilere kıyasla, implant uygulaması komşu dişlere zarar vermez. Doğal görünmesi ve sağlık açısından daha faydalı olması sebebi ile hastalar tarafından sıklıkla tercih edilen bir uygulamadır. Üstelik implant diş kökü görevi görerek, doğal diş gibi hissettirir. İmplant tedavisi sonrasında rahatlıkla yemek yiyebilir ve konuşabilirsiniz.
İmplant tedavisi öncesi çene kemiklerinin ve dişlerin ölçüsü alınır. Bunun sebebi, implant yapılacak bölgeye tam ölçülü ve en doğru uygulamayı yapmaktır. İmplant takıldıktan sonra yapılacaklar ve implant sonrası dikkat edilmesi gerekenler diş hekimi tarafından detaylı olarak hastaya anlatılır.
İmplant Ameliyatı Nedir?
İmplant ameliyatı, çene kemiğinin yapısına ve yaptıracağınız implant türüne bağlı olarak değişkenlik gösterir. İmplant uygulamasından önce röntgen çekilir. Bu röntgen ile çene kemiği ve diş yapısı detaylı olarak incelenir. Tedavi planlama süreci, oral ve maksillofasiyal cerrah ya da periodontist gibi çeşitli uzmanlık gerektiren diş hekimlerini içerir. Eksik dişlerin yerine göre arka ya da ön dişlere implant uygulaması yapılabilir.
Tüm bu planlama süreci sonrasında sizin için en doğru tedaviyi diş hekiminiz belirler ve sizinle birlikte bu tedaviyi değerlendirmeye alır. Diş, kanal tedavisi için uygun değil ise uzmanlar tarafından implant önerilir. Tedavide karar kılındıktan sonra, ameliyat öncesi ve sonrasında uymanız gereken kurallar hekiminiz tarafından sizlere aktarılır.
Diş implant tedavisi tek bir uygulama ile olmaz. Tedavi için birkaç aşama gerekir. Bu işlemler:
- İmplant uygulamasından önce, hasar görmüş dişler çekilir.
- Çene kemiği ameliyata hazır hale getirilir. Çene kemiğinin zayıf olduğu durumlarda kemik greftleme işlemi gerçekleştirilir. Kemik greftleme, küçük bir kemik ya da başka bir malzeme nakledilmesi işlemidir. Bu şekilde çene kemiği, implant uygulaması için daha güçlü hale getirilir. Bu işlem her hastaya uygulanmaz. Yalnızca çene kemiği zayıf hastalarda uygulanır. Hastaya kemik greftleme işlemi yapılması durumunda implant uygulaması için 4 ila 6 ay arası beklenmesi gerekebilir. İmplant tedavisi öncesi, çene kemiğinin tamamen iyileşmesi gerekir. Bu süre hastaya göre değişkenlik gösterir.
- Çene kemiği iyileştikten sonra implant işlemine geçilir. İmplant, diş eti çizgisine yerleştirilir. Sonrasında bu bölgenin iyileşmesi beklenir.
- Sonrasında hekim, abutmenti yerleştirilecek ve protez dişi üstüne takarak implant uygulamasını yapacaktır.
şeklinde sıralanır.
İmplant dikişleri ise uygulama sonrası 7 ila 10 gün içerisinde hekim ya da cerrah tarafından alınır.
İmplant Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler
İmplant sonrası basit komplikasyonlar gelişebilir. Bunlar:
- Diş etlerinde morarma
- İmplant yapılan bölgede ağrı
- Hafif kanama
- Yüz ya da diş etlerinde şişme
olarak karşımıza çıkar. Bu komplikasyonları en aza indirmek için diş hekiminizin önerilerini mutlaka yerine getirmelisiniz. İmplant sonrası ortaya çıkacak olası sorunların önüne geçmek ya da minimize etmek için:
- Uygulama yapılan bölgeyi darbelerden korumalısınız.
- Ağız hijyenine dikkat etmelisiniz. Bu, sizi olası enfeksiyonlardan koruyacaktır.
- Sert ve yapışkan yiyeceklerden uzak durmalısınız.
İmplant uygulaması sonrasında, diş hekiminiz tarafından yapılması gerekenler sizlere detaylı bir şekilde aktarılacaktır. Beklenmeyen bir komplikasyon gelişmesi durumunda mutlaka diş hekiminiz ile iletişime geçmelisiniz.
İmplant Uygulamasının Avantajları
İmplant uygulaması, diğer yöntemlere kıyasla daha doğal bir görünüm sunar. Aynı zamanda bu uygulama uzun ömürlüdür. Takma diş, protez gibi yöntemlere göre daha rahat bir kullanımı vardır. Uygulama sonrası iyileşme süreci tamamlandıktan sonra doğal dişiniz gibi rahat bir kullanım sağlar. Bunun sebebi, implantın diş kökü görevi görmesidir. Bu nedenle doğal dişiniz gibi hissetmenize olanak tanımaktadır. Aynı zamanda çiğneme yetinizin korunmasına destek olur. Diğer yöntemlere kıyasla daha sağlıklı gülüşler elde edersiniz. Uzun ömürlü ve doğal görünüm sebebi, implant uygulamasını hastalar tarafından tercih edilir kılmaktadır.
İmplant Takıldıktan Sonra Yapılacaklar
İmplant tedavisi sonrası iyileşmeyi hızlandırmak ve bölgeyi olası mikroplara karşı korumanız için uymanız gereken kurallar vardır. Bunlardan bazıları:
- Ameliyat sonrası ilk 2 saat bir şey yiyip içmemelisiniz.
- İlk 24 saat yara iyileşmesinin başlaması için;
- Sıcak içecek ve katı yiyeceklerden kaçınmalısınız.
- Diş fırçalamayınız.
- Gargara yapmayınız.
- Sigara ve alkol tüketmeyiniz.
- Tükürmeyiniz.
- Diş hekiminiz tarafından, implant için ağrı kesici gibi reçete edilen ilaçları önerilen şekilde kullanmalısınız.
şeklinde sıralanabilir. Tedavinin türüne göre, uygulama sonrası dikkat etmeniz gereken konular farklılık gösterebilir. Her implant sonrası için uyulması gereken kurallar sıraladığımız şekilde karşımıza çıkmaktadır. En doğru bilgi, diş hekiminiz ya da çene cerrahı tarafından sizlere verilecektir.
İmplant Sonrası Ne Zaman Yemek Yenir?
İmplant tedavisi sonrası ilk 2 saat hiçbir şey yiyip içmemelisiniz. Takip eden ilk 24 saatte ise diş ve diş etinizde hassasiyet oluşturabilecek sıcak ya da soğuk yiyecek/içeceklerden kaçınmalısınız. İlk 24 ve 48 saat uygulama yapılan bölge hassas olacağı için bu süre boyunca yediklerinizin sert olmamasına dikkat etmeniz gerekmektedir. Oda sıcaklığında ve yumuşak yiyecekler tüketebilirsiniz. Bu düzenin en az 3 ay olması gerekir. Çene kemiğinin ve bölgenin iyileşmesi kişiye göre farklılık gösterse bile en az 3 ayı bulacaktır. Tamamen iyileşme sağlandığında ise doktorunuzun önerisi ile normal beslenme düzenine geçebilirsiniz.
İmplant Sonrası Buz Tedavisi
İmplant uygulamasından sonra şişlik ve hissedilen ağrının minimuma indirilmesi için birçok yöntem bulunmaktadır. İmplant sonrası buz tedavisi ise bu yöntemlerin en başında gelir. Uzmanlar tarafından implant yapılan bölgeye buz kompresinin uygulanması önerilmektedir. Bu uygulama ile o bölgede oluşabilecek kanamanın, şişliğin ve morarmaların azaltılması amaçlanır. Buz kompresini tedaviyi takip eden 48 saat boyunca yapabilirsiniz.
İmplant Sonrası Şişlik Ne Zaman Geçer?
İmplant sonrası o bölgede kanama, şişlik ve morarma meydana gelebilmektedir. İmplant sonrası oluşan şişlik 10 gün içerisinde kendiliğinden geçmektedir. Şişliğin geçmesine yardımcı olmak için 2 gün boyunca ameliyat yapılan bölgeye buz kompresi uygulayabilirsiniz.
İmplant sonrası dikkat edilmesi gerekenler için diş hekimi ya da çene cerrahının önerilerini dikkate almalısınız. Hekiminizin önerileri ve kontrolü doğrultusunda olası komplikasyonların önüne geçebilir ve iyileşme sürecini hızlandırabilirsiniz.
İdil Çiğdem Pektaş; Eskişehir İmplant Tedavisi, Gülüş Tasarımı, Diş estetiği, Ortodonti, Kanal Tedavisi, Diş Dolgusu, Zirkonyum, Diş Beyazlatma, Diş Taşı Temizliği, Çocuk Diş Hekimliği, Dudak Dolgusu ve Botoks alanında hizmet vermektedir. Kliniğimizden alacağınız randevu sonrasında ilk muayene ücretsiz olup, muayene sonrası sizlere detaylı bilgi verilmektedir. Muayenehanemizden haftanın 7 günü 10:00 ile 20:00 saatleri arasında randevu alabilirsiniz. Danışmak istediğiniz tüm konularda Diş Hekimi İdil Çiğdem PEKTAŞ tarafından bilgilendirileceksiniz.