Uyku sırasında, iş yaparken ya da günlük hayatta istemsizce yapılan diş gıcırdatma, diş ağrısı gibi sorunlara zemin hazırlayabilmektedir. Diş sıkma nedenleri arasında en yaygını psikolojik sorunlardır. Günlük yaşamda oluşan stres, anksiyete, öfke, gerginlik gibi durumlar diş sıkma dürtüsünü tetikleyebilir. Hastalar genellikle bunu yaparken fark ettiklerini ve istemsizce olduğunu dile getirir. Bu durum sürekli olarak devam ettiğinde sonuç olarak o bölgede ağrı, dişte hassasiyet ya da uyku bozukluğu gibi komplikasyonlar gelişebilmektedir.

Diş gıcırdatma nedenleri
Diş gıcırdatma nedenleri

Bazı sağlık sorunları diş gıcırdatma nedenleri arasında gösterilebilir. Ağır geçirilen dönemsel rahatsızlıklar, hatalı protez ya da dolgular hastada diş sıkmaya neden olabilmektedir. Bazı hastalıklar ve durumlar ise bruksizm adını verdiğimiz diş sıkma riskini artırır. Bunlar; stres, parkinson hastalığı, demans, gastroözofageal reflü bozukluğu, epilepsi, uyku apnesi, dikkat eksikliği şeklinde sıralanabilir. Küçük çocuklarda daha yaygın olan bruksizm, yetişkinlik döneminde kendiliğinden geçebilmektedir. 

Bruksizm, genetik olabilmektedir. Uykuda diş gıcırdatma sorunu yaşıyorsanız, aile geçmişinizde de bruksizm olma ihtimali vardır. Diş sıkma eylemi ciddi komplikasyonlara neden olmamaktadır. Fakat yine de şiddetli diş sıkma sonucu dişlerde hasar, tansiyon kaynaklı baş ağrısı ya da yüzde ağrı gelişebilir. Bu nedenle bruksizm yaşayan hastaların bir diş hekimi tarafından kontrol edilmesi önerilir.

Bruksizm Nedir? 

Bruksizm; kişinin dişini sıktığı, gıcırtdattığı ya da dişlerine istemsizce baskı uyguladığı duruma verilen isimdir. Bu eylem uyku sırasında ya da uyanıkken gerçekleşebilir. Hastalar genellikle dişlerini sıkarken bu durumu fark ederler. Bilinçsizce yapılan bu durum, hastada diş ağrısına neden olabilmektedir. 

  • Bruksizm, çene dişlerinin çene dişlerine patolojik sürtünmesi, genellikle geceleri meydana gelir ve parasomnia olarak sınıflandırılır.
  • Erişkin popülasyonda bruksizm prevalansı %8-10’dur. Hastalar durumun farkında olmayabilir.
  • Bu hastalık çiğneme sistemi bozuklukları grubuna aittir. Çene ve mandibulada dişlerin gevşemesine, diş kronlarının aşınmasına, minenin çatlamasına, temporomandibular eklemlerde; başlangıçta iltihabik sonra dejeneratif değişikliklere yol açarak bu eklemlerde hareketlerin kısıtlanmasına yol açar. 
  • Bruksizm kronik baş ağrılarına neden olabilir. 
  • Diş gıcırdatma bazen aynı yatakta yatan partnerin uykusunu bozduğu için sosyal bir sorundur.

Bu hastalığın kaynağı bilinmiyor, ancak nedenleri arasında şunlar öne sürülüyor:

  • Aşırı stres
  • Strese aşırı duyarlılık

Bruksizm Belirtileri

Tipik semptomlar uyandıktan sonra baş ağrıları ve dişlerdeki değişikliklerdir.

Bruksizm Tedavisi

  • Sakinleştiriciler veya psikoterapi genellikle yeterli değildir. Genellikle protez uzmanı tarafından seçilen özel kabartma atellerin kullanılması gerekir. (Kaynak: Wikipedia)
  • Ayrıca masseter botoks, bruksizm tedavisi için en iyi alternatiftir.

Diş Sıkma Nedenleri?

Diş sıkma çoğu zaman dişsel veya nörolojik kökenlidir. Bilinen ve en yaygın diş sıkma nedenleri arasında psikolojik sorunlar gösterilir. Öfke, anksiyete, stres gibi duygu durumları diş sıkma eylemini tetikler. Hastalar genellikle dişlerini sıktığını fark etmezler. Diş hekimine diş çekimi, dolgu, implant ya da herhangi bir diş probleminden kaynaklı gittiklerinde; bu eylemi istemsizce gerçekleştirdiklerini dile getirirler. Çoğu birey bu sebepten dolayı herhangi bir doktora başvurmaz. Fakat diş gıcırdatma yaşayan kişilerin bir hekime gözükmesi önerilir. Altta yatan sebep araştırıldıktan sonra etkene bağlı olarak tedavi gerçekleştirilir. Diş sıkma nedeni ekarte edildikten sonra ise bu eylem bir daha gerçekleşmemektedir.

Diş Gıcırdatmanın Diğer Nedenleri

  • Kişilik yapısı
  • Genetik faktörler
  • İlaçlar
  • Uyku apnesi
  • Huzursuz bacak sendromu
  • Migren
  • Ağız içi dokularda dengesizlik
  • Çürük dişler
  • Eksik dişler
  • Hatalı dolgu ya da protezler

Uyurken Diş Sıkma

Diş gıcırdatma sorunu genellikle uyku sırasında meydana gelir. Çoğu hasta bu sorunu uyku sırasında yaşadığı için, genellikle uzun süre fark etmez. Diş sıkma nedenleri arasında en sık bilinen psikolojik nedenler ya da genetik geçişler uykuda diş gıcırdatma eylemini gerçekleştirmenize sebep olur.  Uyurken diş sıkma sorunu sonrası, sabah dişlerde ağrı meydana gelebilir. Hasta uyku esnasında bruksizm yaşadığını bilmediğinden dolayı, bu ağrıyı başka sebeplere bağlamaktadır. Bu nedenle bruksizm teşhisi zor olur. Uyku partnerinizin olması teşhis açısından faydalı olabilmektedir. Geceleri gerçekleştirdiğiniz diş gıcırdatma eylemi uyku partneriniz tarafından fark edilir ise altta yatan sebep erken teşhis ile araştırılabilir.

Bruksizm her zaman semptoma neden olmamaktadır. Fakat şiddetli ve kronik hale gelen bu durum hastada belirli komplikasyonlar yaratır. Yüz, çene ve baş ağrısı olabileceği gibi dişlerde kırılma, aşınma, sallanma gibi hasarlar da meydana gelebilmektedir. Bruksizm ayrıca diş eti hastalıklarını tetikleyebilir. İlerleyen vakalarda eklem ağrısı kulak ağrısıyla, kas ağrıları ise migren ağrıları ile karıştırılabilmektedir. Bu aşamada hasta kulak burun boğaz ya da nöroloji doktoruna başvurur. Anamnez (hastanın öyküsü) ve muayene sonrası, KBB ya da nöroloji doktoru tarafından da teşhis edilebilmektedir.

Diş Gıcırdatma Tedavisi

Sağlıklı bir uyku yaşamak, diş ağrısına son vermek, olası komplikasyonları önlemek ya da geçirmek için hasta tedavi yoluna gitmektedir. Diş gıcırdatma tedavisi etkene bağlı olarak yapılır. Tıp dilinde masseter botoks olarak adlandırılan çene botoksu ile tedavi gerçekleşir. Çene botoksu yapmak için öncelikle cilde lokal anestezik krem uygulanmaktadır. Bu, o bölgenin uyuşmasını sağlayacaktır. Sonrasında hekim tarafından yapılan muayene ile masseter kası belirlenir. Kasın gücüne ve hacmine göre doz ayarlaması yapılır ve ardından o kasa botoks enjeksiyonu uygulanmaktadır. İşlem yaklaşık 10 dakika sürmektedir. Yapılan bu işlem günlük yaşamınızı etkilememektedir. 

Diş Sıkma Belirtileri

Diş gıcırdatma nedenleri arasında saydığımız stres, anksiyete ya da diğer durumlar bir süre sonra belirti vermeye başlar. Diş sıkma belirtileri olarak:

  • Yüksek sesle dişleri gıcırdatma
  • Uyku bozukluğu
  • Artan diş ağrısı
  • Dişlerde sıcak ve soğuğa karşı hassasiyet 
  • Çatlamış, gevşemiş ya da tırtıklı dişler
  • Çene, boyun, baş ya da yüzde ağrı
  • Aşınmış diş minesi
  • Kulak ağrısı gibi hissedilen ağrı (Bu aşamada kulakta herhangi bir problem yoktur. Hasta durumu fark etmediği için kulak ile alakalı bir problem olduğunu düşünerek KBB uzmanına başvurabilir.)

sıralayabiliriz.

Diş Sıkmanın Psikolojik Nedenleri

Diş gıcırdatmanın sebebi tam olarak bilinmiyor. Fakat araştırmalar bruksizmin en yaygın olarak psikolojik sorunlara bağlı olduğunu gösteriyor. Diş sıkmanın psikolojik nedenleri arasında eylemi en çok tetikleyen durumun stres olduğunu uzmanlar söylemektedir. Stres haricinde; anksiyete, öfke, gerginlik gibi durumlar nedenler arasında gösterilir.

Diş Sıkma İçin Gidilecek Doktor

Diş sıkma sorunu için diş hekimine gidilmektedir. Diş sıkma için gidilecek doktor diş hekimi olsa dahi altta yatan sebebi detaylı bir şekilde araştırmak için nöroloji uzmanının da görüşü alınır. Altta yatan sebebe bağlı olarak hekiminiz farklı bir bölüme sizi yönlendirmektedir.

Diş gıcırdatma nedenleri birçok sebebe bağlı olarak gelişebilir. Tedavisi kolay olan bu hastalığın teşhisi ise bir o kadar zor olmaktadır. Teşhisinin zor olmasının sebebi olarak, hastanın genellikle bu eylemi uyku sırasında gösterdiğini söyleyebilir. Şiddetli diş sıkma farklı diş problemlerine yol açabileceği için muayene sırasında hekim tarafından da teşhis edilebilir.

Eskişehir Diş Hekimi DT. İdil Çiğdem Pektaş; Diş İmplantı, Gülüş Tasarımı, Diş estetiği, Ortodonti, Diş Çürüğü Tedavisi, Kanal Tedavisi, Diş Dolgusu, Zirkonyum, Diş Beyazlatma, Diş Taşı Temizliği, Çocuk Diş Hekimliği, Dudak Dolgusu ve Botoks alanında hizmet vermektedir. Kliniğimizden alacağınız randevu sonrasında ilk muayene ücretsiz olup, muayene sonrası sizlere detaylı bilgi verilmektedir. Muayenehanemizden haftanın 7 günü 10:00 ile 20:00 saatleri arasında randevu alabilirsiniz. Danışmak istediğiniz tüm konularda Diş Hekimi İdil Çiğdem PEKTAŞ tarafından bilgilendirileceksiniz.

Comments are disabled.