Dişlerde yamukluk gibi estetik açıdan kişiyi rahatsız eden durumlar için diş teli takma işlemi gerçekleştirilir. Takılan bu diş teli tedavisi tamamlandıktan sonra hastayı istediği görünüme kavuşturmaktadır. Günlük hayatta öz güvenli gülümseme, sağlıklı iletişim sağlamak için diş görünümü oldukça önem arz etmektedir. Diş yapısından rahatsız olan bireylerin iletişim kurma konusunda sorun yaşadıkları gözlemlenir. Bu nedenle kişi, diş yapısını düzeltmeye yönelik adımlar atmaktadır.
Diş teli takma işlemi uzun süreli bir uygulama olsa bile tedavi sonlandığında hastayı memnun etmektedir. Diş teli görüntüsünden rahatsız olan çoğu kişi, diş yapısından rahatsız olsa dahi bu işlemden kaçınıyor. Fakat günümüzde şeffaf diş telleri o görüntünün önüne geçmektedir. Özellikle yetişkin bireylerin tercih ettiği şeffaf diş telleri ile iletişim kurduğunuz kişi yakınınıza gelmedikçe diş teli uygulamasını fark edemez. Bu rahatlık şeffaf diş telini tercih edilir kılar.
Diş teli fiyatları çift çene ve tek çene olmak üzere iki türlü hesaplanır. Tek çene diş teli fiyatları 8.000-12.000 TL aralığında iken, çift çene diş teli fiyatları ise 12.000-22.000 TL aralığındadır. Tedavinin süresi, zorluğu, diş yapısı ve hatta seçilen diş teli modeline göre fiyatlar farklılık göstermektedir.
Diş Teli Nedir?
Diş teli; diş ve çene eklemindeki düzensizliklerde, diş yamukluklarının ve dişler arasındaki boşlukların giderilmesinde, gülüş tasarımında kullanılan bir ortodontik tedavi yöntemidir. Metal braketler, şeffaf braketler, lingual braketler ve şeffaf plaklar olmak üzere 4’e ayrılır. Çocuklar için genellikle metal diş telleri kullanılırken; yetişkinler estetik açıdan rahat olmak için şeffaf diş tellerini tercih etmektedirler.
Diş telleri (aynı zamanda diş teli, ortodontik vaka veya vaka olarak da bilinir), dişleri hizalayan ve düzelten ve bir kişinin ısırmasına göre konumlandırmaya yardımcı olurken aynı zamanda diş sağlığını iyileştirmeyi amaçlayan ortodontide kullanılan cihazlardır. Genellikle yetersiz kapanışların yanı sıra maloklüzyonları, fazla kapanışları, açık kapanışları, boşlukları, derin kapanışları, çapraz kapanışları, çarpık dişleri ve dişlerin ve çenenin diğer çeşitli kusurlarını düzeltmek için kullanılırlar. Diş telleri kozmetik veya yapısal olabilir. Diş telleri genellikle damak veya çeneleri genişletmeye yardımcı olmak ve dişleri ve çeneleri şekillendirmeye yardımcı olmak için diğer ortodontik cihazlarla birlikte kullanılır.
Diş Teli Çeşitleri
Metal telli diş telleri paslanmaz çeliktir ve bazen titanyum ile birlikte kullanılır. Geleneksel metal diş telleri en yaygın diş teli türüdür. Bu braketler, teli metal braketler üzerinde tutan elastik (lastik bant) bağlara sahip metal bir brakete sahiptir. İkinci en yaygın braket türü, elastik bağlar gerektirmeyen kendinden bağlanan braketlerdir. Bunun yerine, tel desteğin içinden geçer. Genellikle bu tür braketlerle tedavi süresi kısalır, dişlerde daha az ağrı olur ve geleneksel braketlere göre daha az ayarlama gerekir.
Altın kaplama paslanmaz çelik diş telleri genellikle nikele (paslanmaz çeliğin temel ve önemli bir bileşeni) alerjisi olan hastalarda kullanılır, ancak bazı insanlar geleneksel gümüş renkli diş tellerine kıyasla altın görünümünü tercih ettikleri için de tercih edilebilirler.
Lingual diş telleri, ısmarlama diş tellerinin dişlerin arkasına yapıştırılarak dışarıdan görünmez hale getirildiği kozmetik bir alternatiftir.
Titanyum diş telleri paslanmaz çelik diş tellerine benzer ancak daha hafif ve aynı derecede güçlüdür. Çelikteki nikele alerjisi olan kişiler genellikle titanyum diş tellerini seçerler, ancak bunlar paslanmaz çelik diş tellerinden daha pahalıdır.
Özelleştirilmiş ortodontik tedavi sistemleri, 3 boyutlu görüntüleme, tedavi planlama yazılımı ve teli özel olarak bükmek için bir robot dahil olmak üzere yüksek teknolojiyi birleştirir. Bunun gibi özelleştirilmiş sistemler, daha hızlı tedavi süreleri ve daha verimli sonuçlar sunar.[4] Progresif, temiz çıkarılabilir hizalayıcılar, dişleri kademeli olarak son konumlarına taşımak için kullanılabilir. Plaklar genellikle çekim, çene cerrahisi veya damak genişletme gibi karmaşık ortodontik vakalar için kullanılmaz.
Diş Teli Nasıl Takılır?
Diş teli uygulaması dişlere uygulanan kuvvet ve basınç sonucu dişleri hareket ettirir. Geleneksel olarak kullanılan dört temel öğe vardır: braketler, bağlama malzemesi, kemer teli ve bağ elastiki (“O-ring” olarak da adlandırılır). Ark teli braketlere ve dişlere baskı yaptığında dişler hareket eder. Bazen belirli bir yöne daha fazla kuvvet uygulamak için yaylar veya lastik bantlar kullanılır.
Diş telleri, zamanla dişleri istenen pozisyonlara hareket ettiren sabit bir basınca sahiptir. İşlem dişi gevşetir ve ardından dişi yeni konumunda desteklemek için yeni kemik büyür. Buna kemiğin yeniden şekillenmesi denir. Kemik remodelingi, sürekli yük taşıma aktivitesine yanıt olarak kemikleri daha güçlü ve yük taşımadığında daha zayıf hale getirmekten sorumlu biyomekanik bir süreçtir. Kemikler, osteoklast ve osteoblast adı verilen hücrelerden yapılır. İki farklı kemik rezorpsiyonu mümkündür: alveol kemiğinin astar hücrelerinden başlayan doğrudan rezorpsiyon ve periodontal bağ aşırı miktarda ve süre boyunca kompresyon stresine maruz kaldığında meydana gelen indirekt veya retrograd rezorpsiyon. Diş hareketi ile ilgili bir diğer önemli faktör kemik birikimidir. Distraksiyona uğramış periodontal ligamentte kemik birikimi meydana gelir. Kemik birikimi olmadan diş gevşeyecek ve diş hareket yönünün distalinde boşluklar oluşacaktır.
Diş Teli Takma İşlemi
Ortodonti tedavisi ile diş teli takma işlemi sonrasında birçok alet ile tedaviye destek sağlanır.
Tedavi sonrası
Hastalar, dişlerini tutucu kullanımına hazırlamak ve diş telleri çıktıktan sonra diş eti hattı konturlarını iyileştirmek için fiberotomi veya alternatif olarak diş eti kaldırma gibi post-ortodontik cerrahiye ihtiyaç duyabilir. Diş teli tedavisinden sonra hastalar şeffaf bir plak kullanarak dişlerini belirli bir süre dizilişinden uzak tutabilirler. Tedaviden sonra hastalar genellikle 6 ay şeffaf plak kullanırlar. Tedavisi uzun ve zor olan hastalarda, dişlerin eski haline dönmesini engellemek için dişlerin arka kısmına fiksatif tel yapıştırılır.
Tutucu (ortodontik cihaz)
Hawley tutucular en yaygın tutucu tipidir. Dişlerin eski haline dönmesini engellemek için tedavi bittikten sonra tutucular takılır. Tutucular, ortodontik tedavinin aktif aşamasından sonra destek yapılarının yeniden düzenlenmesine izin verecek kadar dişlerin konumunu korumaya ve stabilize etmeye yardımcı olur. Hasta tutucuyu uygun şekilde ve/veya doğru süre takmaz ise dişler eski konumlarına doğru hareket edebilir. Düzenli braketler için Hawley tutucular kullanılır. Dişleri çevreleyen metal kancalardan yapılırlar ve hastanın damak tadına uyacak şekilde şekillendirilmiş akrilik bir plaka ile çevrelenirler. Invisalign diş telleri için bir Essix tutucu kullanılır. Bu, normal Invisalign diş tellerine benzer; damağa bir plak takılmadan yerinde kalan, dişlere sıkıca oturan şeffaf plastik bir plaktır. Dişlerin lingual tarafına, genellikle sadece alt dişlere kalıcı olarak bir telin yapıştırıldığı bir bonded tutucu da vardır.
Ortodontik Başlık
Aşırı ısırmayı düzeltmede etkili olması için başlığın her gün 12-22 saat arasında takılması gerekir; bu, aşırı ısırmanın ciddiyetine, ne kadar takıldığına ve hastanın içinde bulunduğu büyüme aşamasına bağlı olarak tipik olarak 12 ila 18 ay sürer. Öngörülen günlük kullanım süresi günde 14 ila 16 saat arasında olacaktır ve sıklıkla çene ve kemerin konumunu korumak için birincil tedavi sonrası faz olarak kullanılır. Hasta uyurken gece boyunca başlık kullanılabilir.
Ortodontik başlık genellikle üç ana bileşenden oluşur:
Başlık, uygun kayışlar, yüz yayı ve lastiklerle tam ortodontik başlık.
Yüz yayı: Yüz yayı (veya J-Hooks), arka üst ve alt azı dişlerine bağlı başlık borularına metal bir kemerle takılır. Bu yüz yayı daha sonra ağızdan dışarıya ve hastanın yüzünün çevresine uzanır. J-Hooks’lar, hastanın ağzına takılmaları ve doğrudan ortere bağlanmaları bakımından farklıdır (J-Hooks örneği için fotoğrafa bakın).
Baş başlığı: Baş başlığı tipik olarak hastanın başının etrafına oturan bir veya birkaç şeritten oluşur. Bu, yüz yayına elastik bantlar veya yaylarla tutturulur. Konfor ve güvenliği sağlamak için ek kayışlar ve ataşmanlar kullanılır (fotoğrafa bakın).
Ataşman: tipik olarak lastik bantlardan, elastiklerden veya yaylardan oluşur; yüz yayını veya J-Kancaları ve baş başlığını birleştirir ve üst dişleri, çeneyi geriye doğru hareket ettirmek için kuvvet sağlar.
Headgear uygulaması, Sınıf II maloklüzyonu düzeltmeye çalışırken ortodontist için mevcut olan en kullanışlı apareylerden biridir.
Ön sonlandırıcı, kişinin çenesi tarafından aparata uygulanan aşırı basınç kullanılarak hastanın dişlerine göre şekillendirilir. Ürün daha sonra, kullanıcı cihaza her seferinde 10 ila 15 saniye boyunca ağzında kuvvet uygulayarak belirli bir süre takılır. Sürecin amacı, alete kuvvet uygularken egzersiz süresini arttırmaktır. Bir kişinin dişleri uygun bir sabitleyici için hazır değilse, ortodontist, önceden şekillendirilmiş bir bitirme apareyinin (pre-finisher) kullanılmasını önerebilir. Bu aparey dişler arasındaki boşlukları, üst ve alt çene arasındaki küçük boşlukları ve diğer küçük sorunları giderir. (Kaynak: Wikipedia)
Diş Teli Fiyatları
Diş teli takma işlemi uzun süreli bir uygulamadır. Dişin yapısına, süresine ve kullanılan malzemelere göre fiyatlar değişkenlik göstermektedir. Diş teli fiyatları çift çene ve tek çene olmak üzere iki türlü hesaplanır. Tek çene diş teli fiyatları 8.000-12.000 TL aralığında iken, çift çene diş teli fiyatları ise 12.000-22.000 TL aralığındadır.
Diş hekiminiz tarafından yapılacak işlem ve süresi detaylı bir şekilde tarafınıza anlatılacaktır. Hastaya göre fiyatlar değişkenlik gösterdiği için fiyat doktorunuz tarafından belirlenecektir. Diş teli fiyatları maliyetli olsa dahi kişilere ömürlük kullanım sağlar. Diş teli uygulaması yalnızca sağlık açısından değil, estetik açıdan da kurtarıcı olmaktadır. İşlem sürekli kontrol gerektirdiği ve uzun süreli olduğu için fiyatları da tüm bu durumlar göz önüne getirilerek belirlenmektedir.
Diş Teli Takılma Süresi
Kişiden kişiye göre diş teli takılma süresi farklılık gösterir. Tedavi genellikle 1-3 yıl arası olsa bile bazı hastalarda bu süre uzayabilmektedir.
Diş Teli Acıtır mı?
Diş teli ilk takıldığında hafif bir ağrı ve rahatsızlığa yol açabilir. Alışma süreciniz tamamlandıktan sonra herhangi bir ağrı hissetmezsiniz.
Diş Teli Neden Takılır?
Diş yapısındaki ve çene kemiğindeki bozuklukları gidermek, gülüş tasarımı gibi sebeplerden dolayı diş teli takılır.
Diş Teli Kontrol Sıklığı
Diş hekiminizin önerisine göre diş teli kontrol sıklığı 3 ila 5 hafta arasında değişir.
Diş Teli Kaç Ayda Bir Değişir
Diş teli takma işlemi sonrası takılan tel değişmemektedir. Tedavi süreniz bittiğinde takılan tel çıkarılır.
Eskişehir Diş Hekimi DT. İdil Çiğdem Pektaş; Diş İmplantı, Gülüş Tasarımı, Diş estetiği, Ortodonti tedavisi, Diş Çürüğü Tedavisi, Kanal Tedavisi, Diş Dolgusu, Zirkonyum, Diş Beyazlatma, Diş Taşı Temizliği, Çocuk Diş Hekimliği, Dudak Dolgusu ve Botoks alanında hizmet vermektedir. Kliniğimizden alacağınız randevu sonrasında ilk muayene ücretsiz olup, muayene sonrası sizlere detaylı bilgi verilmektedir. Muayenehanemizden haftanın 7 günü 10:00 ile 20:00 saatleri arasında randevu alabilirsiniz. Danışmak istediğiniz tüm konularda Diş Hekimi İdil Çiğdem PEKTAŞ tarafından bilgilendirileceksiniz.